Insulinska rezistencija i policistični jajnici

Policistični poremećaj jajnika – PCOs je dijagnoza koja se danas veoma često sreće u medicinskoj praksi. Statistički posmatrano, 1 od 10 žena danas ima ovo stanje. Ona nastaje kao posledica hormonalne neravnoteže koja uslovljava pojavu nezrelih, uvećanih folikula u jajnicima.

Tegobe koje su vezane za ovo stanje su brojne i veoma raznolike. Najizrazitije među njima su:
- poremećaj menstruacionog ciklusa,
- pad seksualnog nagona,
- povećanje telesne mase i poteškoće sa gubitkom telesne mase,
- umor,
- promena raspoloženja,
- bol u maloj karlici,
- glavobolja,
- problemi sa uspavljivanjem, kao i pad kvaliteta sna,
- prekomerni rast kose ili proređivanje kose, a često je ovo stanje udruženo i sa pojavom akni (posledica povećane proizvodnje muških polnih hormona (androgena) u jajnicima).

PCOs je i jedan od vodećih uzroka anovulatorne neplodnosti tj. odsustva ovulacije u jajnicima!

Stanje udruženo sa PCOs je insulinska rezistencija. Zapravo, smatra se da je insulinska rezistencija stanje koje uslovljava pojavu PCOs, ali je i pogoršava. Insulin je hormon koji proizvodi gušterača (pankreas). On reguliše metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina. O tome možete pročitati više ovde.

Kada su nivoi insulina previsoki, telo proizvodi više androgena (muških polnih hormona) što dovodi do problema sa ovulacijom. Visok nivo insulina može da dovede i do visokog krvnog pritiska, dijabetesa, neplodnosti, debljanja, srčanih bolesti, povišenog kortizola. Pored insulinske rezistencije, faktori koji dovode do pojave PCOs su i hronični upalni procesi, genetika, višak androgenih hormona, dijabetes tipa 1 i 2, kao i metabolički sindrom.

Konvencionalni tretmani lečenja PCOs podrazumevaju uzimanje kontraceptivnih lekova koji pomažu regulisanju seksualnih hormona i menstrualnog ciklusa, lekova koji pomažu ovulaciju, lekova koji pomažu regulisanje nivoa insulina, kao i lekova koji umanjuju prekomernu maljavost.

Primena protokola FORMULA ZDRAVLJA dopunjuje ovo lečenje, jer menja nezdrave životne navike koje značajno uslovljavaju PCOs i insulinsku rezistenciju. Pod ovim se prvenstveno podrazumeva promena u načinu ishrane jer, nije dovojno uzimati lekove koji će obarati nivo insulina u krvi, a pri tome i dalje jesti hleb od belog brašna, lisnata testa, šećere, kolačiće, gazirana “osvežavajuća” pića, “energetska” pića, sladolede, kao i voće u neograničenim količinama nebrojano puta u toku dana itd. koji, zapravo, podižu nivo tog istog insulina!

Praktično, preporučuje se hrana koja ne podiže naglo i izrazito nivo šećera u krvi, što ne izaziva nagle i izrazite poraste insulina u krvi. Dalju podršku regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina ima i:

- preporučena fizička aktivnost
da bi se unet šećer iskoristio u mišićima za rad;

- detoksikacija
kojom će se uspostaviti normalna funkcija jetre, što je neophodno za održavanje kvalitetnog metabolizma celog organizma, uključujući i metabolizam seksualnih hormona. Ovim procesom se izbacuju iz organizma supstance koje su označene kao “supstance koje oštećuju endokrini sistem” (engl: endocrine disrupting substances). Ove supstance unete u organizam čoveka, metabolišu se i oponašaju ženske polne hormone – estrogene. Estrogenu slične supstance kod devojaka dovode do prevremenog puberteta, neredovnih ciklusa, učestvuju u stvaranju PCOs, dovedene su u vezu sa sterilitetom i karcinomom dojke. Kod muškaraca, dovode do umanjenja kvaliteta sperme, pada seksualne želje i seksualne moći i karcinoma prostate. Više o njima možete pročitati u knjizi FORMULA ZDRAVLJA.

- personalizovana primena dijetetskih suplemenata
oni dodatno pospešuju vraćanje organizma u stanje ravnoteže (medicinski – homeostaza); neki od suplemenata s pozitivnim efektom na PCOs su: magnezijum, hrom, omega-3 masne kiseline, vitamin D, N-acetilcistein, inozitol, alfa-lipoična kiselina, piskavica (Trigonella foenum gracem), gorka tikvica (Momordica charantia), srebrna svilenica (Gymnema sylvestre) itd.;

- regulisanje telesne mase
slučajevi iz prakse pokazuju da su žene koje su skinule kilograme programom personalizovane ishrane radi ulaska u proces vantelesne oplodnje, ostale trudne prirodnim putem u toku samog procesa skidanja telesne mase i detoksikacije!

Primenom protokola FORMULA ZDRAVLJA:
- pomoći ćete sebi u rešavanju menstruacinog ciklusa (redovnost i bezbolnost),
- vratiće se seksualni nagon,
- dovešćete telesnu masu u stanje kojim ćete biti zadovoljni,
- umanjićete osećaj umora,
- poboljšati san,
- a učestale promene raspoloženja i glavobolje će biti vaša prošlost!