Poremećaj varenja

Da li imate:
- žgaravicu,
- bol u predelu želuca,
- nadutost stomaka,
- problem s pražnjenjem creva ili vam je
- predeo želuca tvrd bez obzira što se niste prejeli ili
- patite od proliva ili zatvora?

Ovo su samo neke tegobe koje nastaju usled poremećene funkcije digestivnog trakta (sistem organa za varenje hrane), koje muče veliki broj ljudi. Probavne smetnje su jedna od najneugodnijih bolesti.

Tokom kliničkog ispitivanja, često se dogodi da su svi laboratorijski nalazi, pa i gastroskopija, „uredni“. Možda osoba bude dodatno testirana i na celijakiju ili Chron-ovu bolest. I ovi testovi mogu biti negativni. Na kraju ispitivanja, često se sve svede na dijagnozu sindroma „razdražljivih creva“ (engl: irritabile bowel syndrome). Objašnjenje za ovakvu situaciju iz prakse da su svi analizirani parametri uredni a osoba se oseća loše, možete naći u knjizi FORMULA ZDRAVLJA.

Klasična terapija se najčešće zasniva na savetu da uzimate veću količinu hrane s vlaknima, a simptome da „gušite“ uzimanjem lekova protiv gasova, protiv bolova i spazama, za lakše pražnjenje, protiv žgaravice itd.

Ovakva terapija lekovima, će umanjivati simptome onoliko dugo koliko ih pijete. Kada prestanete, tegobe se najčešće vrate, jer su i dalje prisutni uzročnici problema! A baš ti uzročnici dovode do poremećenog varenja hrane koji je narušen, najpre, u želucu, a potom i u tankom crevu. Nedovoljno dobro svarena hrana iz želuca dolazi u tanko crevo i umesto da tamo budu apsorbovane hranljive materije, ova polusvarena hrana truli, stvara gasove i izaziva zapaljenske procese na zidu tankog i, nadalje, debelog creva.

Uzroci poremećaja varenja hrane su brojni i raznoliki.
S jedne strane, moguće je da postoji problem poremećaja crevne flore, porast kolonije gljivica (crevna kandidijaza), netolerancija na histamin (neke namirnice obiluju histaminom), intolerancija na gluten, fruktozu, laktozu itd., bakterijska infekcija i intoksikacija organizma bakterijskim toksinima, prisustvo parazita, poremećaj funkcije štitaste žlezde, autoimuna oboljenja…

S druge strane, i poremećaj funkcije digestivnog sistema može biti uzrok ili doprineti pojavi drugih bolesti i stanja, kao što su depresija, anksioznost, nefokusirane misli, upalni procesi u zglobovima, kožne promene (ekcemi), hormonalni disbalans, šećerna bolest, neuropatija, bolest štitaste žlezde uključujući i (Hašimoto tiroiditis), autoimuna oboljenja, astma, alergije...

Obzirom da su uzroci poremećaja ravnoteže u digestivnom sistemu brojni i raznoliki, i tretman ovog zdravstvenog stanja zahteva jedan kompleksan pristup. Protokol FORMULA ZDRAVLJA otklanja prethodno opisane tegobe vezane za digestivni sistem.

Protokol obuhvata:
- detoksikaciju organizma (uključujući i digestivni sistem),
- eliminaciju namirnica s najvećim alergogenim potencijalom iz ishrane,
- poboljšavanje varenja dodavanjem određenih enzima (kroz dodatke ishrani),
- uravnotežavanje hormonalnog disbalansa,
- eliminaciju moguće infekcije (najčešće je u pitanju Helicobacter pylori, parazitarna ili gljivična infekcija) i upalnog procesa u crevima,
- uspostavljanje normalne crevne flore,
- korekciju moguće deficijencije vitamina/minerala/oligoelemenata personalizovanim pristupom u suplementaciji i uspostavljanje integriteta crevnih barijera.

Efekti primene protokla se primećuju već nakon dve do tri nedelje, a za dva do tri meseca, stanje u digestivnom traktu je vraćeno u stanje ravnoteže što osoba oseća kao potpuno odsustvo svih prethodno pobrojanih tegoba.